TIP MENAMBAH AIR MANI

Monday, May 14, 2012

TIP MENAMBAH AIR MANIAir mani ialah campuran cecair dari pundi prostate, pundi seminal, pundi cowpers, pepundi dalam salur kencing, cecair dari pundi epidimis dan sperma dari kilang sperma. Ada beberapa cara dapat membantu meningkatkan isipadu air mani, antaranya :-

1)      Jangan kerap bersetubuh, kerana ejakulasi yang selalu boleh mengurangkan kapasiti air mani. Air mani boleh di proses semula, tapi mengambil masa, jadi jarakkan masa untuk bersetubuh, antara 3 hari sudah memadai. Jika dalam 3 hari, air mani yang terhasil sudah cukup mantap.
BERHENTI GANJA
2)      Elakkan tabiat menghisap rokok, ganja, dan minuman keras. Kesemua ini mampu untuk merendahkan hormone testosterone yang penting untuk fungsi penghasilan air mani yang mantap. Testosterone adalah hormone untuk lelaki.

3)      Lakukan senaman yang berkala dan senaman yang mampu menguatkan otot bahagian kemaluan. Seperti senaman kemut, iaitu mencengkam otot lantai pelvis dan otot pembukaan lubang dubur dan lubang kencing. Senaman ini juga mampu membuat anda tahan lama.

BUAH-BUAHAN YANG SIHAT
4)      Makan makanan yang berkhasiat. Elakkan makan makanan yang mengandungi lemak yang tinggi, kolestrol. Makanan yang mengandungi tinggi protein, sayur-sayuran, kekacang dan tenusu sangat bagus untuk penghasilan sperma yang berkualiti selain meningkatkan kandungan air mani. Kurangkan makanan yang pedas dan berempah.

5)      Elakkan buah zakar terdedah kepada kepanasan. Ini kerana, kepanasan mampu menjejaskan proses penghasilan sperma, selain boleh mendatangkan mandul..!! Elakkan tidur dengan memakai seluar dalam, boxer atau ape sahaja yang boleh menghadkan pergerakkan zakar. Elakkan mandi sauna atau berendam dalam kolam air panas terlalu lama.

6)      Kurangkan berat badan..!! 

7)      Elakkan diri dari stress!! Stress juga mampu melambatkan proses penghasilan air mani. Belajar mengurus diri dan sentiasa berfikiran positif. Cuba Yoga, Tai Chi, dan bertafakur untuk menghilangkan rasa tekanan yang ada pada diri.

URUTAN YANG BAGUS
8)      Dapatkan urut-urutan badan yang menyegarkan supaya otot-otot anda selesa dan badan tenang serta mudah berinteraksi secara seksual, ini mampu memberi kesan pada isipadu air mani.

TONGKAT ALI
9)      Makan makanan tambahan dan herba yang dapat membantu meningkatkan isipadu air mani dan bilangan sperma seperti madu, telur ayam kampung dan buah badam. Kekacang juga membantu meningkatkan sperma, zink dapat memantapkan kilang sperma selain mampu meningkatkan sel darah merah. Herba tongkat ali, habbatus sauda terbukti berkesan dalam meningkatkan hormon testosterone dan DHEA yang secara langsung dapat membantu memantapkan pundi serta kilang sperma. Semua ini boleh didapati di kedai jamu, pasaraya dan farmasi. 

10)  Minum kopi. Kopi dikatakan dapat meningkatkan kekuatan batin kita. Kopi yang datang dengan kacip Fatimah dan tongkat ali lebih digalakkan.

11)  Menurut kajian, bersetubuh pada pagi hari atau petang lebih mudah untuk mengalami pemanasan badan. Ini penting untuk pembinaan kecerdasan pundi yang menghasilkan air mani berbanding seks pada waktu malam yang dikatakan pengeluaran air mani tidak sebanyak pada waktu pagi. Ransangan yang terhasil pada waktu pagi juga lebih hebat dari malam hari.


0 comments

Post a Comment